Ierland

Alweer enige maanden geleden waren we op vakantie in Ierland. Daar genoten we van de koelte na alle hete zomerdagen in Nederland en dat niet alleen. Het was er prachtig! Mooi landschap, prima wandelpaden, zeer gevarieerd weer, vriendelijke mensen, muziek in de pubs, allerlei soorten bier, kortom van alles te beleven. Ook op textielgebied. We zagen quilts met wapenborden in een kerk in Galway

en geschiedenis van een streek zoals in Derry (Londonderry) met tweedstoffen gemaakt.

Mooi en de tweede quilt vertelt heel beeldend een verhaal van hoe de streek zich ontwikkelde. Nog helemaal niet zo makkelijk om te maken en we keken er vol bewondering naar. In Donegal was veel te zien over tweed en de winkel van Magee (Established in 1866) is zeer bekend. We hebben daar een bezoekje aan gebracht en zagen een demonstratie van het tweed weven door een jonge telg uit het familiebedrijf      Deze tweedstof is wat onregelmatig met tussenstukken alleen van spandraden, doordat verschillende mensen op verschillende momenten het weven demonstreren, maar de andere balen stof waren heel mooi geweven! In de winkel waren behalve kleding ook rollen stof en zelfs stofpakketjes in soorten en maten te koop. Heel aantrekkelijk!

En dit, een kussenhoes, kon je er onder andere van maken…juist ja. Zo’n pakketje fat eights kon ik nu niet meer laten liggen natuurlijk. Er waren verschillende kleurstellingen en ik heb voor een paars/roze gekozen. Nu het herfst is, en ’s ochtends al koud van de nachtvorst af en toe, kreeg ik maar wat veel zin om die kussenhoes te gaan maken. Het is eigenlijk wel “tweedweer”. Dus de stof gepakt en het kussenontwerp uitgewerkt op papier, mallen gemaakt en lekker aan de slag gegaan.

                              Het is nog niet zo eenvoudig om met tweed te werken. Het rafelt en rekt gemakkelijk met alle gevolgen van dien. Gelukkig had ik de blokken wat ruim gesneden, want de naden bleken bovendien meer stofruimte nodig te hebben dan de 1/4 inch. Ik heb de blokken daardoor weer mooi recht kunnen snijden en in elkaar kunnen zetten.

Nu ben ik klaar met de top. Die is weliswaar niet meer voor een kussen van 45 cm in het vierkant, maar een kussen van 40 cm zal er wel in gaan. Eerst de top doorquilten en een achterkant maken, maar ik ben al trots dat dit me tot zover gelukt is.

Zo’n wandkleed bij Magee in het trappenhuis is geweldig, maar eh…

                               dat blijft bij bewondering en waardering voor wie dit maakte. Ik kan straks wel iets met restjes proberen, maar zo mooi als deze lukt me vast niet. Voorbij Galway logeerden we in een klein dorp, Kinvara. Daar was een oud kasteel en in de hal hing een prachtige quilt.

Wie de quilt gemaakt heeft is onbekend, maar deze hing er sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. De quilt is van zijde gemaakt en helaas op verschillende plaatsen erg beschadigd. De kleuren en het patroon vind ik prachtig! Wow, ridders te paard en schildknapen en onderaan een rand met hoefijzers….  Nog een paar foto’s en detail

De laatste bewoner van het kasteel was een adelijke dame die Huntsman was en keurmeester van paarden. Nog nooit heb ik zo’n quilt gezien, heel bijzonder en daar in de kasteelhal eigenlijk helemaal op z’n plek! Over een quilt in het Linnenmuseum en linnen zal ik een aparte post maken. Het verhaal wordt anders wel erg lang.

2 gedachten over “Ierland

  1. tweed en ruiten ! wat een lef, maar je hebt een mooi resultaat !
    mooi die zijden quilt, jammer dat zulke stukken vaak onder slechte omstandigheden bewaard worden. Leuk om met je mee te reizen. Groet, Corrie.

  2. Met ruiten is het wel iets van “oefening baart kunst”, maar ik ben wel blij dat het goed lukte. Een keer heb ik iets uitgehaald en dat bleek heel moeilijk door de losse structuur van de tweed.(allemaal draadjes en wat is nu het naaigaren wat doorgesneden moet worden?)
    Ja he, jammer van die quilt van zijde. Misschien zien ze dat ook wel een keer zo in dat er wat aan gedaan wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s