Paars

Er is sinds enkele jaren een Pantone Quilt Challenge. Ik heb zo surfend over het net wel al een en ander aan kleuren gezien, maar dit jaar is de kleur Ultra violet”, paars dus (zie website van Bryan House Quilts). Wow, paars, Paars, PAARS!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat prikkelt dit nu weer. Het is precies de kleur van m’n lievelingskleurpotlood toen ik een kleuter was en net naar de kleuterschool ging. Kleurplaten en kleurboeken… alles werd paars. Niks niet roze, zoals bij m’n vriendinnetjes of blauw of van allerlei kleuren door elkaar…. nee, paars. Het ging zelfs zo ver, dat de paarse kleurpotlood geheel op was gekleurd en er een nieuwe zou moeten komen. Dat ging mijn kleuterjuf te ver, ze vond dat ik wel verder kon kleuren met de andere kleuren.

Helaas, m’n koppigheid kwam boven en ik stopte met kleuren. Dat leidde tot een stille strijd en duurde een tijdje, totdat mijn juf een paar dagen vervangen werd door een andere juf. Eigenlijk de juf van mijn oudste broer, een lieve oude juf met veel geduld en ervaring. Ze kwam bij me zitten tijdens het kleuren en vroeg waarom ik niet mee deed. Ik kon niet kleuren, want mijn paarse potlood was op. Ze zei niet dat ik de andere kleurpotloden wel kon gebruiken. Ze ging rustig verder met de constatering dat dat een probleem voor mij was. We raakten aan de praat over de kleur paars. Jaja, het was wel duidelijk dat dat een heel bijzondere kleur voor mij was! En toen de eyeopener: “Bijzondere kleuren verdienen iets bijzonders, waar je van houdt daarmee ben je voorzichtig”. Huh? “Als jij de kleur, die jij bijzonder vindt, nu eens gebruikt voor iets speciaals in je kleurplaat?”  Zo stelde ze voor eerst alles op de kleurplaat met de kleurpotloden uit de doos te kleuren en iets wat ik heel mooi vond in de kleurplaat dan te bewaren voor mijn speciale, bijzondere kleur. Wow, dat had ik nooit zo bedacht! Ik ben aan de gang gegaan en ik ben die wijze les van m’n kleuterjuf nooit vergeten!

Nu is er geen sprake meer van zo’n sterke voorkeur voor een kleur. Eigenlijk is het juist rijkdom om alle kleuren van het spectrum tot je beschikking te hebben en af te tasten welke kleuren je waar, wanneer en waarvoor gebruiken gaat. Maar de Pantone wedstrijd vind ik nu een leuke uitdaging, omdat de bovenstaande herinnering zo sterk terug kwam bij het zien van de kleur, de keuze daarvoor en allerlei reacties daar op.

Paars, waar denk ik nu aan…OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA Ja, tal van bloemen als viooltjes, crocusjes, herfsttijloos, en vruchten als pruimen, druiven, aubergines komen voorbij. Maar de ene paarse kleur is de andere niet! Ik duik in m’n stoffenbakken en er komen tal van lapjes tevoorschijn.OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr zit gelukkig een kleur paars tussen die goed overeenkomt met de paarse kleur van de pantone wedstrijd. Maar wat zal ik er mee maken? Het wordt in ieder geval een klein quiltje. Tenslotte is het al maart als ik besluit er aan te beginnen en het moet de eerste week van mei af zijn. Ondertussen heb ik meer over de kleur paars opgezocht in het boek van  Kassia St.Clair, Het geheime leven van kleuren. Daarin wordt uitgelegd hoe paars als kleur werd gemaakt en hoe duur het proces vroeger was om de kleur te verkrijgen. Zo was het aanvankelijk een kleur van kleding, die alleen door rijke mensen werd gedragen en een kleur die op macht duidde.

Ik ben met de stofjes aan de gang gegaan en besloot zoveel mogelijk kleuren paars te gaan gebruiken. Zo is het leuk om te zien dat sommige meer naar rood neigen en andere meer blauw bevatten. Er zijn donkerdere, maar ook lichte tinten, effen stofjes, maar ook gebloemde of met stippen. Paars is tegenwoordig  beschouwd als secundaire kleur, ergens tussen rood en blauw in. Omdat er maar kleine stukjes stof bij waren en omdat het een soort “koninklijke” kleur was heb ik ervoor gekozen om het courthouse step blok te gebruiken.OLYMPUS DIGITAL CAMERAAl paperpiecend en met de hand naaiend ontstonden de eerste blokken.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Best wel variatie in een kleur. Ik ben nu zover dat ik 25 blokjes heb genaaid, de top in elkaar heb gezet en doorgequilt. Gedeeltelijk met de hand en verder met de machine. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Een binding heb ik niet. Om het beeld zo eenvoudig mogelijk te houden heb ik de rand naar binnen gevouwen en genaaid. Het quiltje is ietsje groter dan 44 bij 44 cm en een “Mini quilt” geworden. Nu nog een naam en een etiket en dan versturen in de eerste week van mei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s