Borduurwerk

Op de Quilttentoonstelling in Veldhoven zag ik het borduurwerk van Joke Faber en we raakten aan de praat over het Zweedse borduurwerk. Joke had een klein boekje mee en kocht bij loppis (tweedehands spulletjes winkels) in Zweden af en toe  een boekje over handwerken of hemslojd. Vlak voor dat we naar Zweden op vakantie gingen heb ik bij de tweedehands boekenwinkel hier in Eindhoven toevallig een boek gekocht over Zweeds borduurwerk. Het was best duur voor een tweede hands boek, maar de inhoud is inspirerend en had ik nog niet ergens anders gezien. Omdat het vakantietijd was heb ik er echter niet zo precies nog in gekeken, maar dat veranderde toen we weer eenmaal thuis waren. Eerst in Zweden op vakantie troffen we mooi handwerk aan en dat bracht me terug naar het boek en nu na het gesprek met Joke heb ik het opnieuw even tevoorschijn gehaald.

Op een zondagse rommelmarkt in een plaatsje waar we logeerden kocht ik een doosje borduurgaren met onder andere die mooie blauwe kleur er in. Daar was het me eigenlijk om te doen. Bij een bezoek aan het Landsmuseum van Blekinge in Karlskrona bleek er in het gekochte doosje echter precies die kleuren borduurgaren te zitten die gebruikt wordt voor het traditionele borduurwerk van Blekinge. He, dat is interessant. Je gaat er ineens anders naar kijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je ziet nu plots vaker dat borduurwerk terug nu je er mee hebt kennis gemaakt. Ook bij een bezoekje later aan een typisch Zweeds “herenhuis” in een klein dorp op een tafelkleedje. Het borduurwerk bestaat uit meerdere kleuren, rood, roze, wit en een paar tinten blauw. Bij de foto van het doosje met garen ligt het gekochte boek opengeslagen bij een illustratie van traditioneel borduurwerk uit Blekinge. Joke vertelde dat het traditionele borduurwerk in het meer noordelijke deel van Zweden minder kleuren kent en meestal in alleen rood geborduurd is. Daar had ze een paar dingen van mee genomen. Leuk om te zien allemaal naast al het andere borduurwerk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij het museum in Karlskrona was een binnentuin en op de muur daar heeft een kunstenaar in opdracht van het museum een schildering aangebracht. Deze is geïnspireerd op het traditionele borduurwerk.

Het boek over Zweeds borduurwerk laat ook veel werk zien wat modern is, maar voortborduurt op traditie en dat vind ik heel aardig, die verbinding van traditie met modernere vormen en gebruik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zag een stukje over borduren in kruissteekjes, gebaseerd op merklappen en de moderne vorm van het geborduurde is zeer aantrekkelijk. Ook scheepjes, poppetjes, duiven enz. Het blokje met huisjes ben ik nu aan het borduren met een grijsblauwe kleur dmc borduurzijde. De blauwige kleur uit het doosje is anchor borduurgaren van katoen, een getwijnde draad en geen spijtgaren.

In Zweden waren verschillende patronen te zien in een modernere uitvoering, maar nog steeds heel herkenbaar uit de traditie voortkomend en in een koffiehuisje bij het station van Boda zagen we dit gezellige bankje en daarbij in de buurt aan een ander tafeltje een leuke patchworkstoel

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

De koffie met cake was ook erg lekker en Peter had uitzicht op het spoor, kortom dat was een topstekje om even te zijn. De glasfabriek en tentoonstelling hebben we ook bezocht. Zeker zeer de moeite waard, maar een andere tak van sport zeg maar.

En het boek?  Swedish embroidery, geschreven door Eivor Fisher en voor het eerst uitgegeven in 1953, herdrukt in 1962 door Gilmour & Dean Ltd., Glasgow & London in een serie van Anchorbroderie, no.2. (Het eerste deel gaat over borduurwerk uit Portugal. Nog niet ontdekt, wie weet zie ik die nog eens opduiken).

Er staan prachtige dingen in het boek, haast tijdloos, in verschillende stijlen van borduren, maar heel herkenbaar scandinavisch. Misschien maakt ik er nog es wat uit.

 

3 gedachten over “Borduurwerk

  1. Wat was dat borduurwerk uit Zweden mooi…ik ben echt gevallen voor al die kerstkaarten…Je verslag is leuk om te lezen van al die dagen Veldhoven. Gezellig nog even een terugblik. Volgend jaar dan maar een weekend Maastricht!

  2. O wat een schitterend Zweeds handwerk is dit, en nee dit boekje ken ik niet
    Ja 2de handsboeken zijn erg duur hier in Zweden, en ook haast niet te vinden

    Was leuk om je ontmoet te hebben

    Groetjes uit Zweden Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s