Draden in Arnhem

Een boekenweekgeschenk is een cadeautje met een extraatje, het gratis dagje uit met de trein. Een bijzonder aardig idee waar ik al jaren gebruik van maak en zo ook afgelopen zondag. Na wat afwegingen besloten Peter en ik es een kijkje te gaan nemen in Arnhem en daarbij het museum voor moderne kunst aan te doen. Daar is net een nieuwe tentoonstelling geopend, genaamd “Threads”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

We waren nog nooit in dit museum geweest en verrast door het gebouw en de ligging met mooie tuin en prachtig uitzicht. De tentoonstelling was in een paar zalen en liet een gevarieerd beeld zien van kunst waarin “draad” de kern vormde in de manier van uitdrukken van de kunstenaar. Een paar foto’s met bijgevoegd de naam van de kunstenaar en begeleidend tekstje, hoewel het misschien te klein is om te lezen. (als je op de foto klikt komt die wat groter in beeld)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De shawls, die we kennen als “PLO shawls” uit de jaren ’70, waren nu totaal anders gebruikt. Het leek wel een ‘slangenberg’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Ik wist wel dat er vele soorten donkerblauw bestaan uiteraard, maar men heeft indertijd het plan opgevat een soort uniform diepblauw te creëren als standaard in de Europese Unie en nu is te zien in hoeverre dat dus gelukt is….OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De ouderwetse trapnaaimachine omgeven door een web van draden, waarbij de kunstenaar opmerkt dat je er in vast kunt zitten – gevangen in een web – maar ook dat je je omhuld kunt voelen als in een cocon, vond ik heel aardig. Hier op de foto lijkt het een warboel, maar ruimtelijk maakt het een andere indruk. Er waren nog tal van objecten te zien, dus als je nieuwsgierig geworden bent ….

Er zijn workshops en lezingen en er is een scholenproject, leuk. Wij hebben alleen de tentoonstelling gezien en ik heb nog even meegedaan aan het borduren…OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat gaat behoorlijk stoer, want het stramien is erg stijf. Naast mij waren een paar kinderen van de partij, maar zij wilden graag hulp van hun moeder bij het doortrekken van de naald.

We zijn nog verder rond gaan kijken in het museum en zagen nog net de videokunst van Hans op de Beeck. Ik heb het eerlijk gezegd niet zo op die kunstvorm, maar ik was totaal verrast door wat ik nu zag. Prachtige visuele poëzie! Een video ging over de stroom emigranten naar Amerika vlak na de tweede wereldoorlog en was gemaakt in samenwerking met een museum in Antwerpen waar de tentoonstelling over “De Red Star” is. Die hebben we van de winter proberen te bezoeken, maar de kaarten waren uitverkocht en we hebben het boek over de emigratiestroom, Tranzyt Antwerpia- reis in het spoor van de Red Starline-, gekocht. Voor de emigranten toegelaten worden ondergaan ze een keuring en worden ze gedesinfecteerd…. getoonde beelden schokken, door wat je ziet maar ook doordat het  associaties oproept met concentratiekampen.  Het geeft te denken.

Een andere video liet een ontwikkeling zien van een gemaakt landschap. Dit maken, van eenvoudig en herkenbaar materiaal als bijvoorbeeld suikerklontjes, zag je gebeuren en de vervorming eveneens… fascinerend. Ik heb geboeid zitten kijken. Er was nog een derde video, maar die heb ik niet goed gezien. Deze tentoonstelling duurt nog tot 30 maart. En er is een filmpje van op youtube te zien.

We hebben verder buiten gewandeld en van het weer genoten. Een mooie dag.

Enne… mijn randjes zijn wel af. Ik heb in m’n enthousiasme over borduren nog iets gemaakt wat bijna af is en waar ik denk ik weer een tasje of mapje van ga maken. Voor borduurspulletjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het quilten vordert wat langzamer. Ik ben nog steeds bezig met het vouwen en vastzetten van blokjes die een rand gaan vormen om de roze gevouwen zeshoeken.  Langzaam aan, dan breekt het draadje niet.

Advertenties

2 thoughts on “Draden in Arnhem

  1. Hilda, mooi beschreven die dradententoonstelling in Arnhem ! En leuk dat je je handtekening in het
    werkstuk hebt achtergelaten. Je randjes gaan ook goed !

  2. Pingback: Summer museums 01 | ipatchandquilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s