Quilten in de Bosbeek

Op zondag 9 februari zoveel mogelijk quiltmateriaal wat ik nodig denk te hebben ingepakt om naar de quiltcursus in de Bosbeek te gaan. Een rolkoffertje, rugzak en tas staan bol van de spullen. Nu nog met de trein naar station Ede- Wageningen waar we, Marijke uit Leiden die ik ondertussen heb ontmoet in Utrecht en ik, worden opgehaald.

In de Bosbeek zijn al een paar quiltsters en na de thee kunnen we onze kamers inruimen en onze spullen voor het quilten in de zaal op de tafels leggen. Tegen de tijd dat de soep op tafel komt zijn we als groep compleet. We zijn een samengestelde groep van beginnende, iets gevorderde en een paar met ufo’s aan de gang gaande quiltsters. Voor de cursus kunnen we kiezen uit blokken maken voor een sampler of een vouwtechniek. Ik heb voor het laatste gekozen. Mijn naaimachine kon ik niet meenemen nu ik met de trein gekomen ben en die heb ik misschien ook niet echt nodig bij deze techniek. Mocht ik er toch gebruik van willen maken dan staat er wel een machine. Geweldig.

Maandag ben ik begonnen met het snuffelen in alle boeken die Annie had meegenomen en heb ik een paar stapeltjes stof van Annie voor bij m’n meegenomen stapeltjes stof gekocht. Ik kan aan de gang gaan en heb een vouwpatroon uitgezocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als ik deze af heb wil ik proberen het te gebruiken voor een voorkant van een leuk rond tasje dat ik in een ander boek heb gezien. Het is een hele klus. Eerst de stof uitkiezen die ik wil gebruiken. Een proefstukje maken om te zien hoe het gaat en in te schatten hoeveel stof ik nodig heb. De beschrijving is niet heel duidelijk. We praten en proberen en prutsen wat af. Snijden, vouwen, schuiven en passen, vastzetten met naald en draad. Om me heen is iedereen ook druk aan het werk en de blokken met sterren, log cabin, bootjes en kompas ontstaan. Heel stimulerend.

Bij de koffie op maandag vieren we de verjaardag van Lydia met lekkere taart. Af en toe zijn we even weg naar de tv kamer, want de olympische spelen zijn in alle hevigheid losgebarsten en de schaatsfans onder ons, ik dus ook, moeten echt even kijken en aanmoedigen. Het regent medailles voor Nederland, keigoed!

Af en toe wandelen door het mooie beekdal en het weer leent zich daarvoor: droog, niet echt koud en een prettig zonnetje.

Op dinsdag voegt Carla zich bij de groep en Lydia gaat donderdag eerder naar huis. Maar tegen de tijd dat we vrijdag in zicht krijgen heeft Willy geleerd een stukje door te quilten. Ze heeft tal van vingerhoedjes, een aunty Betsy, een quiltring en allerlei attributen kunnen uitproberen en is steeds weer aangemoedigd met ” het is net als schrijven, je moet het elke dag even oefenen, dan kun je het straks echt wel”. Ondertussen heeft ze een groot deel van haar top ook nog es in elkaar gezet. Marjolein is begonnen om met mooie paapjestof een tas te maken. Tenminste, dat was het plan maar het wordt zo mooi dat ze besluit het af te werken tot een wandkleed. Marijke uit Leiden heeft een paar tasjes gemaakt, waaronder een met het cathedral window patroon en een placemat met verschillende blokken. Fia heeft bijna twee poppendekentjes af en een paar tasjes voor haar kleine nichtjes en zelfs een cathedral window tasje voor een pakje zakdoekjes. Nelly is flink opgeschoten met haar zwart/wit met roodaccent caleidoscoop patroon. Corrie heeft eerst een paar stoffen bakjes afgemaakt en een boeklegger afgewerkt en nu zit zelfs de top van haar kleine caleidoscoop quilt maar mooi in elkaar. Marijke heeft bijna alle blokken van de bedquilt voor haar kleinzoon af, waaronder een blok met een mooie kompas. Ria heeft het ‘stelendeel’ van haar zonnebloemen quilt klaar, precies wat ze van plan was en voelt zich weer uitgerust. Carla heeft de top van haar lampionnen quilt nu in elkaar zitten en een knalgeel speldenkussen in de vorm van een kip gemaakt, een cadeautje voor iemand. Lydia heeft een paar grote blokken gemaakt en ik heb mijn vouwpatroon in elkaar gekregen, maar het is nog geen tasje want ik had geen goed erbij passende achtergrondstof mee. Ik weet ook niet zeker of het een onderdeel van een tasje wordt, want ik vind het nogal dik geworden. Sommige vouwpatronen leveren toch enorm dikke stukken op, iets wat ik me niet gerealiseerd heb. In ’t vervolg zal ik daar meer rekening mee gaan houden bij de stofkeuze. Ik ben nog wel begonnen aan een eenvoudiger patroon van gevouwen driehoeken met alle kleuren van de regenboog.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In een Deens boek stond dat patroon en het is verwerkt tot een kleed. Heel leuk, vind ik. Dat wordt nog een heel werk, want het kleed bestaat uit zeker zeven ‘bloemen’, per ‘bloem’ zijn er zes gevouwen driehoeken nodig, en daaromheen een rand van allemaal gevouwen driehoeken. We zullen zien of het wat wordt.

Gezamenlijk hebben we nog een paar vouwtechnieken geoefend. Het kan in een kaart geplakt worden, maar je kunt het ook als blokje gebruiken in een quiltje of iets dergelijks.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niet iedereen vindt dat vouwen geweldig, maar ik heb me er wel mee vermaakt en ik vind die sterretjes en bloemetjes die er mee gemaakt kunnen worden leuk.

He, en dan gaat zo’n week toch weer snel voorbij. De gezelligheid, het samen koken en eten, de stimulans die uitgaat van met elkaar praten over quilten, dingen voordoen, dingen uitproberen, elkaar helpen, ach alles eigenlijk… het is voor herhaling vatbaar. In ’t najaar misschien.

Groetjes, bedankt allemaal en houd je taai Annie.

Een gedachte over “Quilten in de Bosbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s