Leuk verjaardagscadeau

Vorig jaar november kreeg ik een bijzonder verjaardagscadeau, een uitnodiging om samen met dochter Mirjam naar een tentoonstelling te gaan. Mirjam stelde de tentoonstelling van European art quilts voor in het MIAT in Gent, maar het mocht ook wat anders zijn…

Nou, nee, de voorgestelde tentoonstelling leek me een prima idee en afgelopen weekend ging het dan ook gebeuren. Op naar Antwerpen, naar Mirjam, en vandaar een dagje naar Gent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het MIAT is een textielmuseum, zo ongeveer als het museum in Tilburg, en er was veel te zien over spinnen, weven, verven. Een heel tijdsbeeld wordt gegeven en allerlei oude gereedschappen, getouwen en machines zijn er te zien. Zelfs een spinning Jenny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook weer de boeken met kleine stukjes stof die indertijd geproduceerd zijn. Geweven, danwel bedrukte stof.  Bij de Vlisco tentoonstelling van het afgelopen jaar in de Dutch design week in Eindhoven heb ik ook een aantal van die boeken staan bewonderen. Fascinerend. Wat zou ik daar graag es in willen bladeren en het verhaal erbij willen horen….  Barbara Brackman doet dat voor stoffen uit Amerika, maar wat hier ontworpen en gemaakt is heeft ook een verhaal en daar ben ik wel eens nieuwsgierig naar.

Jammer dat er niets in werking was van de spinmachines en weefgetouwen en -machines, maar er worden wel workshops gegeven van zeefdrukken op textiel, indisch blokprinten, stof decoreren, verven met natuurlijke verfstoffen enz. waarvoor een programma op hun site staat en je er voor op kunt geven. De werkruimte is wel uitnodigend en misschien kan ik wel eens aan zoiets meedoen. Het lijkt me leuk en Gent is ook niet de andere kant van de wereld tenslotte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling is in de expositieruimte, een grote hal waar weefmachines opzij geschoven zijn en ruimte is gemaakt om de art quilts tentoon te stellen. Sommige lagen op grote kisten, andere hingen aan de muur of gewoon vrij in de ruimte. Er waren ook driedimensionale stukken bij die goed tot hun recht kwamen zo. De quilts waren zeer verschillend en er waren erg mooie bij. Sommige quilts had ik al eens gezien, waaronder een quilt van Mirjam Pet. We wonen in hetzelfde dorp en haar werk is af en toe te zien geweest in een locatie in het dorp.  Een quilt van Jette Clover zag ik op een foto in Quilt & zo, maar nu in ’t echt, mooi! Die letters, zeefdrukken, het doet in de verte wel wat denken aan H.N.Werkman.

Een van de quilts toonde een soort van “naaldtekening”. De kunstenares had steeds een bepaalde kleur garen in het spoeltje en naaide deze helemaal op zoals de naald min of meer zelf z’n weg vond door de stoflagen, om dan met een andere kleur hetzelfde te doen. De witte stof werd zo doorkruist met gestikte lijnen van allerlei kleuren en in allerlei patronen. Mirjam zei dat het wel leek op “doodelen”, maar dan met de naaimachine en daar zit wat in. We vonden de quilt mooi geworden. Eigenlijk wel uitnodigend om zoiets zelf eens te proberen. Helaas hebben we er geen foto van kunnen maken. Fotograferen van deze tentoonstelling was verboden.

artquilts in het MIAT

Wel heb ik een deel van de tentoonstellingsflyer gescand om nog iets van een beeld te geven. De tentoonstelling is bijna afgelopen en reist verder naar een ander museum.

Na het bezoek aan het MIAT zijn we nog door de stad gelopen en toch nog even kijken bij de mooie winkel voor kant en linnen in het oude stadsdeel in de buurt van Het Steen. O,o,o, wat een mooie etalages! Zelfs in de tijd van de uitverkoop maken ze daar werk van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mooi, fijn linnen en kant. En zeer betaalbaar, maar ja, je kunt niet alles hebben en mijn linnenkast zit nog behoorlijk vol, maar aantrekkelijk is het wel. Vlak om de hoek van de winkel hebben we thee gedronken, en een lekkere taartpunt erbij. Echt nog een beetje jarig gevoel. Daarna maar weer eens terug, op huis aan. Mirjam naar Antwerpen en ik weer sporen naar Eindhoven. Een mooie dag, bedankt Mir!

En nu…. de randjes… Je hebt gelijk Corrie, twee meter is een heel eind. Gelukkig gaat het in min of meer hapklare brokjes. Het is te overzien. Hoe ik het ga verwerken weet ik nog niet. Daar zijn af en toe wat ideetjes over aan het opkomen, maar er is nog alle tijd voor. Ik ben ondertussen alweer aan de gang met randje zeven en acht. Eind van de week komen de nieuwe…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s